Befektetések külföldi ingatlanokba: Mire kell vigyázni?

Az előző, "Ingatlanok: Hozamok dinamikus és konzervatív befektetőknek" című cikk a külföldi ingatlanokba való előnyös befektetésekről szólt. Ennek kapcsán fel kell hívni a figyelmet néhány tényre, melyeket érdemes figyelembe venni, amikor külföldi ingatlanba fektetünk be. Milyen hibákat követnek el a befektetők a befektetés tervezésekor és megvalósításakor? Most két tipikus példát mutatunk be:

1. példa: ausztriai ingatlanba hibásan megvalósított befektetés konkrét példája

 • Apartman Loferben, Ausztria
 • Vételár: 65.000 EUR
 • Vásárlás turistáknak történő bérbeadásból származó jövedelem céljából.

Fennálló problémák:

 • Rossz hely – távol minden nagy síközponttól.
 • Az apartman nem túl jó állapota – az első pillantásra kopott berendezés a turistákat nem vonzza.
 • A bérbeadás alacsony ára tekintettel a helyre és az ingatlan állapotára.
 • Az ingatlankezeléssel kapcsolatos szolgáltatások nincsenek kellően biztosítva – az apartman tulajdonosa közvetlenül adja bérbe az Interneten keresztül, problémás a bérbeadással kapcsolatos szolgáltatások biztosítása – takarítás, kulcsok átadása, stb. 
 • Mivel az ingatlan kezelésével kapcsolatos szolgáltatások nincsenek kellően biztosítva, a tulajdonos kénytelen több időt fordítani a turisták látogatásának megszervezésére (ehhez kapcsolódik a kommunikáció megemelt költsége, időveszteségek, stb.).

Tanulság: Ha az apartmant bérbe szeretné adni, fektessen be olyan ingatlanba, mely jó, a turisták által keresett helyen van. Ne becsülje le az ingatlan kezelésével és bérbeadásával kapcsolatos feladatok igényességét. Ha nem akarja idejét az apartman kihasználtságának intézésével tölteni, bízza ezt a profikra.

2. példa: hibás spanyolországi ingatlanbefektetés modellpéldája: Apartman Costa Braván, Spanyolország

Most nem konkrét ingatlanról fogunk szólni, hanem bemutatunk egy rossz befektetési taktikát, mellyel gyakran találkoztunk a spanyolországi ingatlanokba történő befektetésekkor.

 • Apartman Costa Braván, Spanyolország
 • Vételár: kb. 80.000 EUR 50 %-os kedvezmény mellett.
 • Az ingatlan vásárlásának célja sokéves befektetés az ingatlan értékének feltételezett növekedésével számolva.
 • Az 50 %-os kedvezmény nagyon vonzónak tűnik, de az ingatlan valós értéke 80.000 eurónál mégis alacsonyabb. Miért? Mert az apartman egy ingatlanfejlesztési projekt része, mely még nincs teljesen befejezve (nem készek az épületek és a közeli szolgáltatások, mint pl. medence, üzletek vagy éttermek). Közben az ingatlanfejlesztő csődbe ment, és a projektet egy bank vette át, mely ezzel tulajdonossá vált. A banknak nem célja a projekt befejezése, mert ez nem az ő alaptevékenysége, így el kívánja adni egy más befektetőnek. Ez eltarthat néhány évig, és az ingatlan értéke ebben az időszakban értelemszerűen csökkenni fog. Az apartman értékesítésének lehetősége ebben az időszakban nagyon alacsony.

Tanulság: Legyen nagyon óvatos építés alatti ingatlanok vásárlásakor olyan országokban, melyek ingatlanpiacán a kínálat felülmúlja a keresletet (pl. Spanyolország).

Szeretne konzultálni a megfelelő külföldi ingatlanbefektetési lehetőségekről? Lépjen velünk kapcsolatba.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: