Horvátország: Mit kell figyelembe venni az ingatlan további bérbeadása előtt

Manapság az ingatlanok további bérbeadása könnyebb, mint valaha. Még akkor is, ha az ingatlan külföldön helyezkedik el, például Horvátországban. Az ingatlant hosszú távra is kiadhatja, vagy csak azokban a hetekben, amikor az ingatlant Ön nem használja. Viszont először számos jogi és gyakorlati kérdést kell megfontolnia. Szánjon időt az előzetes felmérésekre, hogy az Ön nyaraló ingatlanja a lehető leggyorsabban elkezdhessen pénzt keresni.  

Mielőtt időt és pénzt fektet be az ingatlanba, előbb érdemes tájékozódni, hogy egyáltalán talál-e bérlőket. Ha a környéken foglalkoznak az apartmanok további bérbeadásával, az jó jel. Viszont vigyázni kell, hogy a szálláshelyek kínálata már ne legyen túl nagy. Ezt például az Airbnb vagy a booking.com portálokon ellenőrizheti. Strandok, műemlékek, turisztikai látványosságok vannak a közelben? Valamitől egyedi az Ön ingatlanja? Hajlandó több pénzt befektetni az ingatlanba, hogy az vonzóbb legyen a turisták számára? Arra is gondoljon, hogy mikor szeretné Ön igénybe venni az ingatlant. A téli hónapokban a kisebb tengerparti városokat és a szigeteket csak nagyon kevés turista látogatja.

Kérjen engedélyt

Horvátországban az ingatlan további bérbeadásához először engedélyt kell kérni. Mikor már eldöntötte a bérbeadás típusát, a helyi hivatallal kell felvennie a kapcsolatot (Ured državne uprave), amely majd részletes tájékoztatást küld a szükséges engedélyek beszerzéséről.

Fontolja meg egy ingatlankezelő cég igénybevételét

Az Ön ingatlanja bérbeadását egy professzionális ingatlankezelő cégre is bízhatja. A cég megszabadítja Önt a bérbeadással kapcsolatos gondoktól, viszont jutalékot igényel (20-50 % a bérbeadásból származó hozamból). Ezért ajánljuk, hogy legalább az ingatlan átadásáról vagy annak fenntartásáról saját maga gondoskodjon. A legtöbb utazási ügynökségnél ingyenesen hirdetheti meg ingatlanját. Abban az esetben, ha a szállásfoglalás a rendszereiken keresztül történik, jutalékot számolnak fel. A rendszert Ön is igénybe veheti, például a kifizetések, foglalások megtekintésére.

Készítse elő az ingatlanját

Tartson nyilvántartást arról, hogy mennyi pénzt fektet be az ingatlanba. Ezután beállíthatja az árakat. Igyekezzen az ingatlan állapotához viszonyított árakat beállítani, és ugyanakkor az árak ne legyenek sokkal magasabbak, az adott környéken fekvő ingatlanoknál, de túl alacsonyak sem. Ne felejtsék el a takarítással, a kezeléssel, a medence tisztításával, a modernizációval és a biztosítással kapcsolatos költségeket sem.

Tények

A legtöbb tengerparti üdülőhelyen a szezon általában csak négy hónapig tart (május közepétől szeptember közepéig). A villák átlagos bérleti díja (egy helyi ingatlancég szerint) 400-600 euró/ éjszaka vagy 2 800-4 200 euró/ hét. Teljes kihasználtság esetén a szezon alatt 25 000 – 35 000 eurót kereshet. Az apartmanok esetében az árak 20-200 euró/ éjszaka. 2017-ben Horvátországot 17,5 millió turista látogatta meg, és összesen 86 millió éjszakát töltöttek el (forrás: www.dzs.hr).

Foto: Pawel Kazmierczak/Shutterstock

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: